Xperia

Så tidigt som 2008 lanserade Sony Ericsson den första generationen smartphones av Xperia-modell. Den ersatte helt och hållet mobiltelefoner från P-serien. Sedan dess har företaget, som numera endast går under namnet Sony, hunnit utveckla sitt koncept och släppa tre generationer av Xperia-modellen. I skrivande stund är de i full gång med utvecklandet av de nya modellerna Xperia XZ2 och XZ2 Compact som många av oss väntar med spänning på.

Första generationen

Den första generationen av Xperia lanserades av Sony Ericsson och bestod endast av två modeller, Xperia X1 och Xperia X2. X1 lanserades i september 2008 och drygt ett år senare kom X2. Dessa mobiler var baserade på plattformen Windows Mobile 6. När dessa mobiler lanserades blev de genast populära. De skiljde sig mycket från företagets tidigare modeller och det var något många såg som positivt. Mycket med Xperia var bättre men det var inte alla som tyckte om att Sony Ericsson valt att använda Windows Mobile.

Andra generationen

Redan i början av 2010 lanserades den andra generationen av Xperia. Företaget hade valt att byta ut Windows Mobile mot Googles Android och det visade sig vara ett smart drag. Den första modellen i denna generation var X10 och den bemöttes väldigt positivt. Därefter fortsatte Sony Ericsson att lansera nya modeller, såsom X8, Arc, PLAY, Mini, Ray och Active. Utvecklingen gick framåt och företagets smartphones blev allt bättre för varje modell de lanserade. I denna generation lanserade de hela 14 olika modeller.

Tredje generationen

Innan den tredje generationen av Xperia lanserades genomgick företaget en del förändringar. Sony Corporation köpte upp Ericssons del av företaget och tog därmed över tillverkningen av mobiltelefoner helt. När den nya Xperia-generationen lanserades gick företaget under det nya namnet Sony Mobile Communications. I mars 2012 lanserades den första modellen, Xperia S. Det var en modell som många ivrigt hade väntat på och den fick genast bra betyg när den släpptes. Kort därefter lanserades även modellerna P och U. Alla tre modeller tillhörde ett nytt modellprogram.

Foto: junior_cinematic/Shutterstock.com

Det nya modellprogrammet hette NXT, som stod för next generation. Modellerna hade en helt ny design och liknande en hel del konkurrenten iPhone 4S, som vid tillfället var en riktig storsäljare. Förutom den nya designen var NXT-modellerna även utrustade med ny teknik. Sony lanserar fortfarande mobiler i den tredje generationen men de har utvecklats en hel del sedan de första modellerna lanserades. Just nu väntar många på de nya modellerna XZ2 och XZ2 Compact som väntas innehålla en massa efterlängtade uppdateringar.