Mobiltelefoner och barn

Som förälder får man räkna med en hel del konflikter och krångliga situationer, inte minst när det gäller att introducera mobiltelefonen till sitt barn. När ska egentligen barnet få sin egen mobiltelefon? Och vad väger egentligen tyngst – nackdelarna eller fördelarna? Detta är en debatt som länge varit i strålkastarljuset och det är inte svårt att förstå varför. Nedan ska vi titta lite närmare på för- och nackdelarna.

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att mobiltelefoner, och teknik överhuvudtaget, går allt längre ner i åldrarna. Med andra ord kommer det alltid finnas ett barn som har en mobiltelefon tidigare än ett annat barn och där kommer konflikten att börja. Att barn vill ha det andra har är ingen nyhet och det är här det är dags att börja väga in fördelarna och nackdelarna.

Barn och mobiltelefon – nackdelar

Vi börjar med att titta närmare på nackdelarna med att introducera en mobiltelefon till ditt barn. Den största nackdelen, och förmodligen det som skrämmer föräldrar allra mest när det gäller mobiltelefoner, är att barnet enkelt kan få tillgång till internet och därmed även innehåll som inte lämpar sig för barn. Man vill helt enkelt inte att barnen ska kunna surfa hur som helst och att andra människor ska kunna kontakta dem.

En annan stor nackdel är att det är enkelt för barnet att slukas upp i mobiltelefonen, dess funktioner och alla spel som en mobiltelefon har. Det kan lätt bli bråk när du ber barnet att lägga ifrån sig telefonen för dagen, vilket är ytterligare en konflikt. Utöver detta är det även bevisat att våra ögon, både hos barn och vuxna, tar stryk av skärmens blåa ljus.

Barn och mobiltelefon – fördelar

Självklart finns det även en hel del fördelar med att ge sitt barn en mobiltelefon. En av de allra främsta fördelarna är att du alltid kan hålla koll på ditt barn. Dels kan du ringa dem när som helst och de kan ringa dig, plus att du med hjälp av olika appar kan se deras exakta position. Detta kan för många föräldrar kännas extra tryggt.

Utöver detta kan man numera införa spärrar för vissa hemsidor och för andra telefonnummer, vilket innebär att barnets mobiltillgång begränsas. Dessutom kan du såklart ge barnen en mobiltelefon som helt saknar samtal, sms och surf, som de bara kan använda hemma. Den allra sista fördelen är något kontroversiell, men om alla andra barn har en mobiltelefon är det lätt att känna sig utanför om man inte har en.