Mobiltelefonens historia

Mobiltelefoner är en så självklar del av vår vardag att vi knappt reflekterar över det längre men det har inte alltid varit så. Genom åren har vi sett en mängd olika mobiltelefoner, alltifrån Nokia 3310, till Sonys Xperia-modeller.  Vi som har levt genom mobiltelefonernas popularisering vet att det var en stor skillnad på dåtidens mobiltelefoner i jämförelse med dagens. Utvecklingen har varit både snabb och enorm och är det än idag. Det är en bransch som verkligen går framåt i rasande takt. Följ med i en snabbkurs i mobiltelefonens historia.

Första mobiltelefonen och framåt

Den första mobiltelefonen introducerades för en mycket längre tid sedan än man kan tro. Trådlös telefoni har existerat ända sedan 1950-talet – och det var, tro det eller ej, i Sverige som det första systemet av mobila telefoner utvecklades. Det var ett system med namnet MTA, förkortning för Mobilt Telefonisystem version A. Det kom sedan att utvecklas till en version B, och sedan till C. Detta var för den tiden en fantastisk teknik som orsakade många gapande miner. Många imponerades av den nya tekniken.

Första kommersiella mobilen

Det var inte förrän på 80-talet som man för första gången i mobiltelefonens historia kunde köpa en mobiltelefon som privatperson. 1984 kom den första mobiltelefonen, en klumpig sak på 790 gram och med 10 timmars batteritid. Det var Motorola som tillverkade den och modellen döptes till DynaTAC 8000X. Det var dock inte många som tog chansen att köpa denna mobil. Det var ännu ett par år kvar till det att mobilerna skulle bli varje mans självklara egendom. Motorolas nya apparat var en raritet och ägdes bara av fåtalet människor.

Mobiltelefonins popularisering

Tekniken utvecklades, vilket gjorde det billigare att tillverka mobiler men också möjligt att göra dem mer komplicerade. Först blev de mindre och tillgängliga för vem som helst att köpa och sedan började fler och fler funktioner att läggas till som möjligheter att använda mobilen för. Det dröjde inte länge förrän internet var en självklar del i alla människors hem och då var det redan självklart att detta skulle komma att införas i mobilerna. Idag är detta den mest avgörande introduktionen i mobiltelefonins teknik.

Det finns nämligen få saker som gör så stor skillnad som internettillgång. Det gör att man har tillgång till i stort sett alla virtuella funktioner. Med hjälp av internet har man kunnat göra mobiltelefonerna till en mindre motsvarighet av en dator. Allting med lite sämre prestanda och anpassat för enklare saker, men fortfarande en datorliknande attiralj. Bara framtiden kan utvisa vad mobiltelefonerna kommer att vara. Med den hittillsvarande utvecklingen tycks det finnas obegränsade möjligheter. Kamera, internet, ringa och texta – allt i samma lilla fyrkant.