Sveriges populäraste telefoner

Sifo har på uppdrag av Tele2 undersökt vilka telefoner som är populärast i Sverige. 3000 personer tillfrågades och 42 % av dem svarade… iPhone! Dem ser man oftast i storstäderna, i åldersgruppen 35-55 år. I den något yngre målgruppen kommer iPhone först på tredje plats, och i åldrarna 16-19 år är det Samsung som kniper förstaplatsen (46 %). I dessa åldrar kom iPhone på tredje plats, med endast 15 %.

95 % av alla svenskar äger en smartphone

Foto: Anna Hoychuk/Shutterstock.com

iPhonen har sedan dag ett varit en relativt dyr produkt. Priset på Samsung har dock gått ner och idag kan man köpa en riktigt bra telefon till en relativt låg summa. I år räknar mobilbranschen med att sälja runt 3,55 miljoner mobiltelefoner i Sverige. Cirka 1/3 av dessa beräknas vara smartphones, då dessa lockar allt fler. Försäljningen av smartphones har redan gått över förväntan, i dagsläget äger nästan varje svensk som är mellan 16-75 år en mobil. Faktiskt så många som 95 %.

Apple petade ner Samsung

Apple har sedan länge starkt fäste i Sverige och efterfrågan på modellerna iPhone 7 samt 7 Plus har gjort att Apple har gått om Samsung, även om marginalerna är små. Kvartal fyra 2016 tog Apple klivet upp och klättrade förbi Samsung. I Sverige finns dock en favorit i Norrbotten och en annan i Stockholm, men totalt sett är iPhone den populäraste telefonen bland det svenska folket. Det återstår dock att se ifall Apple kan behålla sin ledning med modellen Q1 2017. Samsungs S-8 serie väntas få höga försäljningssiffror.

Trea, fyra och femma

Bronspengen gick till Sony, med sina Xperia-modeller, som fick 9 % av alla röster. Nästa varumärke på listan, finska Nokia, fick 4 % och strax därunder hittar vi kinesiska Huawei, med 3 % av rösterna. Så här ser hela listan ut: Apple 41 %, Samsung 27 %, Sony 9 %, Nokia 4 %, Huawei 3 %, Doro (Sverige), HTC (Taiwan) och LG (Sydkorea) 1 %, Honor (Kina), Lenovo (Kina), Microsoft (USA) och Motorola (USA) 0 %. Inget av ovanstående märke: 3 %. Vet ej: 9 %.

Det var de kinesiska mobiltillverkarna som stod för den största tillväxten för smartphones under första kvartalet 2017, enligt analysföretaget Counterpoint Technology. De rapporterar att Huawei, Xiaomi, Oppo och Vivo utgör 1/4 av all smartphone-export. Huawei har närmare 10 % av den globala smartphonemarknaden, strax därefter kommer Oppo med nära 8 %. Till Samsung i toppen är det dock en bit kvar, de tycks nu också ha återhämtat sig efter fiaskot med note 7. Strax över 80 miljoner Samsungmobiler skeppades världen över under 2017 års första kvartal.