Köpguide: Så väljer du rätt mobiltelefon

Kvinna på café använder sin mobiltelefon

Dagens mobiltelefoner är mer avancerade än någonsin förut. Den senaste tekniken gör det möjligt för oss att sköta nästan alla våra vardagliga bestyr genom mobilen. Utvecklingen för med sig att det idag finns hundratals olika modeller, anpassade efter lika många behov, att välja mellan. Här är vår köpguide för dig som behöver köpa en ny mobiltelefon.

1. Lista vilka funktioner du behöver

Mobiltelefoner har olika fokus beroende på vilken målgrupp de är tänkta för. Red ut vilken målgrupp du tillhör för att på så sätt filtrera fram telefoner som uppfyller dina krav.

Använder du mobiltelefonen till att föreviga minnen genom kameran? Är det viktigaste för dig att det går att spela de senaste mobilspelen på telefonen? Eller är du en mer traditionell användare som nöjer dig med att ringa och ta emot samtal?

Hur du besvarar de här frågorna avgör vilka telefoner som är aktuella för dig.

2. Jämför mobiltelefoner som matchar din kravlista

När du tagit fram en lista på funktioner du behöver är det dags att jämföra de modeller som lever upp till dina krav. Det gör du lättast på sajter som Mobiltelefoner.se där du enkelt kan filtrera på mobiltelefoner beroende på vilka egenskaper telefonen har. Du kan också välja att filtrera på operativsystem och tillverkare utefter dina preferenser.

När du fått fram en lista med telefoner som lever upp till dina krav bör du läsa recensioner och användaromdömen om de olika telefonerna för att på så vis begränsa antalet kandidater ytterligare. När du vet vilken telefon du vill ha ser du direkt på Mobiltelefoner.se vilken operatör som erbjuder den billigast.

3. Med eller utan mobilabonnemang?

En av de vanligaste frågorna när man ska köpa en ny mobiltelefon är om man ska köpa den med eller utan tillhörande mobilabonnemang. Det finns tyvärr inget entydigt svar på den frågan utan det beror på.

Fördelen med att köpa mobiltelefon med tillhörande mobilabonnemang är att du får rabatt på mobiltelefonen. Det kan alltså bli billigare för dig att köpa mobiltelefonen med ett tillhörande mobilabonnemang.

Nackdelen med att köpa mobiltelefonen med ett tillhörande abonnemang är att du blir bunden till en operatör under en längre tid. Det gör att du inte kan byta mellan olika operatörer under bindningstiden.

Är du en aktiv konsument som ofta byter mellan operatörerna beroende på vilken som är billigaste råder vi dig att köpa en mobiltelefon utan abonnemang. Är du mer bekväm av dig är rabatten du får genom abonnemanget oftast att föredra.