Då riskerar du identitetsstöd via mobilen

Sedan Sony Ericssons tid har det hänt mycket på telefonmarknaden. Telefonerna är idag våra kanske allra viktigaste verktyg och används flitigt till alla möjliga arbetsuppgifter. Med det ökade användandet har dock mobiltelefonen även blivit en allt mer sårbar punkt i skyddet av våra personuppgifter. Säkerheten hos telefoner har länge halkat efter och det märks allt mer idag när fler blir utsatta för identitetsstölder via sin mobiltelefon. För att undvika detta finns det en hel del saker att tänka på, men allra viktigast är att ställa sig skeptisk mot appar och mail du inte känner igen.

Identitetsstölder sker oftast via mail och appar

Även om de flesta tänker att de aldrig skulle gå på ett falskt mail eller en app så är det lätt hänt. Det är även bedragarnas favoritmetod, eftersom att de kan spridas snabbt och är lätta att utveckla. När du väl laddat ner programvaran eller klickat dig vidare på länken kan det gå snabbt tills dess att din mobil är infekterad av ett virus. Beroende på vilken typ av bedrägeri eller brottslighet det rör sig om kan flera saker hända. Vanligast är kanske att din enhet skickar vidare viktiga uppgifter och information som kan användas för att stjäla din identitet.

Tänk på! Identitetsstölder kan även ske via öppna nätverk. Trots att du tror att du ansluter din mobil till ett vanligt Wi-Fi nätverk kan du alltså utsättas för en identitetsstöld.

Ännu en sak att passa sig för är öppna nätverk. På senare tid har det nämligen rapporterats om att allt fler får sin identitet stulen i samband med att de använt ett öppet nätverk. Det kan därför vara klokt att undvika den typen av nätverk helt och hållet. Till skillnad från Sony Ericssons tidigare mobiler har dagens smartphone ofta möjlighet att internetdela. På så sätt kan du surfa på den data som ingår i din telefon och även dela denna datamängd till din dator. Det är ett säkrare alternativ än att ansluta till öppna Wi-Fi nätverk.

Du kan skydda din identitet med ID-skydd

Även om du gör ditt bästa för att undvika olika former av identitetsstölder finns det inga garantier. För att få bästa möjliga skydd kan det då vara klokt att ta ett ID-skydd. Genom ett ID-skydd får du både juridisk och ekonomisk hjälp om du skulle drabbas av en identitetsstöld. Du får även hjälp att förebygga detta genom varningar när ditt personnummer används och liknande. Om du i nuläget inte har ett ID-skydd kan det vara klokt att jämföra dessa via ID-skydd.nu. Där kan du se de största aktörernas erbjudanden och villkor och hitta det alternativ som passar dig bäst.