Extra viktigt med A-kassa i branscher med stor osäkerhet

Nedskärningar blir allt vanligare inom flera branscher. Budgeten stramas åt och allt fler får lämna sina jobb. När Sony Ericsson splittrades 2012 blev hundratals personer arbetslösa. För arbetare i osäkra branscher är det därför extra viktigt att vara med i en a-kassa.

Tusentals fick lämna Sony Ericsson efter uppbrottet

Sony och Ericsson slogs ihop 2002 och det blev ett framgångsrecept till en början. Ericsson som tidigare visat förlustsiffror kunde tillsammans med Sony mångdubbla marknadsandelarna för mobiltelefoner på bara fem år.

Men när företaget mötte på motgångar i försök att lansera en smartphone började problemen. Iphone hann före och lyckades med tiden förbättra en produkt som från början inte imponerade på speciellt många.

Sony Ericsson började gå sämre och 2012 valde Sony att köpa loss Ericsson. Samtidigt drog man ned på verksamheten i Sverige vilket resulterade i att cirka 400 fick lämna sina jobb. Nedskärningarna på Sony fortsatte sedan och 2015 fick över 2100 anställda lämna. 1000 av dessa var i Sverige.

Extra viktigt att vara med i a-kassa om man jobbar i osäker bransch

I dag finns det många branscher där budgeten krymper vilket resulterar i fler nedskärningar. Tidningsbranschen är ett exempel där det blir svårare och svårare att få en fast tjänst. Samtidigt som allt fler får lämna. Listan på branscher som har det tufft ekonomisk kan göras lång. Arbetsuppgifter effektiviseras eller ersätts, som ett resultat av den effektiviseringen tvingas företagen att skära ned på antalet anställda.

För anställda i sådana branscher är det därför extra viktigt att vara med i någon a-kassa. Det kan vara betydande och ge någon form av trygghet när nedskärningar hänger i luften.

A-kassan är en trygghet för framtiden

Det finns a-kassor för de allra flesta yrkesgrupper, men det finns även a-kassor som inte är knutna till någon yrkesgrupp. Men det krävs att man har varit med ett antal månader och jobbat ett visst antal timmar för att ha rätt till någon a-kassa.

Jobbar du i en osäker bransch kan det därför vara bra att gå med i en a-kassa så tidigt som möjligt. På så sätt försäkrar du din inkomst. Det blir en trygghet för framtiden.

Att helt plötsligt förlora sitt jobb är en stor omställning, framförallt rent ekonomiskt. Men det positiva med a-kassorna som finns är att de baseras på din tidigare inkomst, upp till en viss nivå. På så sätt blir inte omställningen lika stor. Det innebär att du i lugn och ro kan söka dig efter nytt jobb.